80% af kvinder barberer deres ben. 60% af de kvinder som intimbarberer sig, oplever efterfølgende gener. Og i snit løber barbergrejet op i 68.000 kroner på et kvindeliv 😱 Det er jo helt ærligt absurd at tænke på..

Alene den tid, som jeg bruger på at barbere mig, kunne være gået til alle mulige andre formål, som ville være meget mere gavnlige for min sundhed og lyst. Jeg kunne formegentlig have lært en nyt sprog! Eller i hvert fald læst en masse, gode bøger. 😅

Det er jeg egentlig lidt ked af og sender i samme ombæring en kærlig tanke, til de kvinder som lader deres hårvækst stå, og på den måde arbejder for en forandring af den kultur, der i årevis har fastholdt os kvinder i at skulle barbere os. Tak! ❤️

Hårfjerningskulturen

Jeg kommer til at tænke på en artikel, jeg engang læste i et kvindeblad, da jeg har været en 13-14 år gammel. Min storesøster havde bladet med i sommerhus, og havde i et overbærende øjeblik ladet mig kigge i hendes sager.

Artiklen var et interview med en dansk, mandlig tv-vært, som blev adspurgt omkring hans syn på kvinder og hårvækst. Hvortil han forklarede, at han ikke kunne finde en kvinde tiltrækkende, hvis hun havde hår på kroppen.

Han sluttede af med at sige, at kvinder skulle huske mænds byrde ved at skulle barbere sig i ansigtet… 🤨

Barbering

Da jeg kom hjem fra sommerhuset, barberede jeg mine arme, fordi jeg pludselig var blevet opmærksom på, at andre måske ville finde dem uattraktive. Jeg var faktisk fuldkommen overbevist om, at det var tilfældet og var besat af at holde hele min krop fuldkommen hårfri i flere år.

Studieværten er naturligvis ikke den eneste, som har formet min holdning til kropsbehåring. Og jeg bliver ret ulykkelig af at tænke på, hvad denne holdning, har betydet for mit selvbillede. Og dertil hvad det har betydet for min ungdom.

Ja, selvom jeg for længst har sluttet fred med at have hår på armene, barberer jeg mig jo fortsat under armene, på benene og intimområdet.

Det påvirker stadig min lyst til at vise mig nøgen for min kæreste eller gå på stranden. Og jeg kan absolut finde på at springe sex over, hvis jeg ikke føler mig nybarberet nok.

Men Rom blev ikke bygget på en dag. Måske jeg vil afprøve at lade håret stå lidt længere og øve mig i, at lade andre se mig, som jeg er blevet skabt.🌟

Hår er hår, mit liv er nu og jeg har travlt med at gøre alle de fantastiske ting, som jeg skal nå, imens jeg er her. 🥰

Desuden vil jeg gerne være med til at forandre kulturen og forhindre kropsskam hos den fremtidige generation af kvinder. De fortjener bedre!

Måske du har lyst til at gøre det samme. Måske du foretrækker at være helt hårfri eller måske du befinder dig et sted midt imellem. Og det er naturligvis helt i orden!

Hvad end du foretrækker, så er der god grund til at se på sund hårfjerning, da der dels er et marked fyldt med usunde produkter og samtidig er huden meget sårbar under processen og i de sensitive områder 🐚

Hårfjerning voks

Barbering

Barbering er klart den mest udbredte hårfjerningsmetode her i vesten.

Det er relativt billigt og nemt, selvom resultatet er forbigående og hårene hurtigt vokser ud igen. Afhængig af din hårtype, vil behovet for vedligeholdelse variere.

Ligeledes er det forskelligt om huden kan holde til at barbere mod hårene – specielt i intimområdet, hvor de fleste har bedst af at barbere sig med hårene.

De fleste bruger en barberskum til formålet, men her er den en god idé at være meget bevidst om ingredienserne.

Eksempelvis indeholder min gamle barberskum (Gillette Satin care) både parabener og mange øvrige hormonforstyrrende ingredienser. Derudover indeholder den parfume, hvoraf fem parfumestoffer er særligt allergifremkaldende. Det var vidst på tide, at den røg i skraldespanden!

Fordi skraberen også tager hudens yderste lag og barriere med i bevægelsen, så er huden meget sensitiv overfor de ingredienser som bliver påført både under og efter barbering. Alene det at barbere, er i sig selv en ret stor belastning for huden.

Specielt under armene er det essentielt at bruge sunde ingredienser, da svedporerne skaber direkte indgange for skadelige ingredienser til resten af kroppen. Det er ligeledes vigtigt i intimområdet, da bakterie og pH-balancen her nemt kan blive forstyrret.

Selv RFSU, (som ellers laver virkelig fine intimprodukter uden skadelig kemi), har parfume i deres shave gel. 🙄 Så hold godt øje med de åbenlyse syndere i ingredienslisterne!

Barberskum uden skadelige ingredienser

Et fantastisk og sikkert produkt er Avivir barberskum, som ikke indeholder nogen skadelige ingredienser og til gengæld er beriget med aloe vera, som er en af mine yndlingsplanter til hudpleje.

Alle kan bruge denne mousse, da den er utroligt mild og skånsom og den kan også bruges til intimområdet. 😍 Desuden er produktet vegansk og økologisk.

Det skal siges at “mouseeffekten” er lidt anderledes end fra konventionel barberskum. Produktet virker nemlig bedst, hvis man arbejder relativt hurtigt med det og derfor tager mindre områder ad gangen. Man skal dog ikke være nervøs for at smøre det godt ud, da effekten holder rigtig fint, selvom man mister lidt volume undervejs.

Barberskum uden parfume hormonforstyrrende

Se mere om produktet & køb online her. 

Irriteret hud ved intimbarbering?

Hvis du har tendens til irriteret hud (specielt ved intimområdet), så prøv den tilhørerne aftershave, der køler og heler ovenpå en barbering.Aloe vera er alle dage den bedste pleje til irriteret, belastet hud og derfor kan avivir ikke fremhæves nok i denne her sammenhæng. Her får du mild, skånsom aftercare efter hvilke som helst hårfjerning.

Husk også at give området rigeligt med fugt, da barrieren skal genopbygges og vedligeholdes.

after shave barbering uden parfume

Se mere om aftershaven & køb online her.

Et andet alternativ er Shavesafe, som har både en skum og en gel til formålet. Shavesafe har en desinficerende formel, som renser ud i bakterier på hud og skraber, der kan være årsag til irritation og knopper efterfølgende.

hårfjerning allergivenlig

Se mere om Shavesafe & køb online her.

Produkterne i denne anbefaling indeholder ingen skadelige ingredienser og kan bruges over hele kroppen. 🐬

Der er langt vanskeligere at finde en barberskraber uden hormonforstyrrende ingredienser i den lille fugtgivende stribe, over selve barberbladende. Faktisk er det stort set umuligt at finde en god skraber, der ikke indeholder  BHT/Butylated Hydroxytoluene.

Den  eneste er faktisk Coop Silky shave. Skraberen er den eneste jeg kan anbefale i sin kategori, så jeg forstår dig godt, hvis du holder fast i den skraber, du allerede har gang i.

Sørg i så fald for at rense godt efter og brug en fornuftig barberskum, så du ikke øger cocktaileffekten!

Og så et lille ekstra tip – hvis du har tendens til røde knopper efter barbering, så sørg for at skylle din skraber i en lille smule husholdningssprit, mellem hver barbering. Rens godt efterfølgende, så det ikke får kontakt med huden.

Det renser godt ud i bakterierne 💕

Hårfjerning barbering

Voksning

Voksning er en ret billig og meget effektiv hårfjerningsmetode, hvor opvarmet plantevoks skrabes udover huden og trækkes af med en strip. Metoden er relativt hård for huden, fordi voksen er opvarmet og fordi strippen skal rives af mod hårenes groretning.

Det betyder, at det øverste lag hud ryger med og man skal være forsigtig med brandsår i de sarte områder.

Til benene, kan det dog være en rigtig fin metode og udføres den korrekt, trækkes hårene ud med rod, hvilket derfor giver et mere længerevarende resultat end ved barbering.

Det er dog lettere sagt end gjort – faktisk kræver det en del træning ikke at knække hårene på vejen.

Resultatet skal bygges op over tid, hvor barbering ind imellem er forbudt, da hårene altid befinder sig i forskellige vækstfaser. Med dedikation er det dog muligt at opnå et meget holdbart resultat, hvor huden også skånes for det konstante slid fra barberingen.

Sugaring – skånsomt og naturligt alternativ til hårfjerning

Termerne sugaring og voksning flyder let sammen i de konventionelle produkter til håndkøb.

Professionelt adskiller sugaring sig ved at være en sukkermasse, som virker ved almindelig stuetemperatur og ikke trækkes af med strips, men gnides ud over huden og rykkes af med hænderne.

Teknikken er lidt vanskelig at mestre, og ligesom med voks, er der en risiko for at knække hårstrående, når massen rykkes af.

Til gengæld er dette den mest skånsomme hårfjerningsmetode overhovedet. Massen består udelukkende af naturlige produkter, uden fare for brandsår og desuden klæber sukkeret ikke til huden, så barrieren lider ikke samme skade som ved voksning.

I modsætning til voks, så påføres sugaring mod hårenes groretning, men trækkes af MED retningen. Det er derfor også langt mere skånsomt. Dertil har ingredienserne en meget mildt eksfolierende effekt, hvilket faktisk er rigtig fint for huden – så længe det ikke overgøres 🌱

Ligesom med voksning, så skal resultatet med sugaring bygges op over tid, hvor barbering og anden hårfjerning er no go. Til gengæld kan der opbygges et rigtig vidunderligt resultat på sigt!

Sugaring er dyrere end voks i klinikkerne, da det tager længere tid. Det er også en mere krævende proces og derfor tilbyder mange klinikker det slet ikke.

Jeg vil dog KLART anbefale sugaring til ansigt og intimområde, da voks simpelthen er for voldsomt for sart hud.  Til ben, arme og lignende, kan voks dog være et fint og mere prisvenligt alternativ.

Sugaring til hjemmebrug (gør det selv)

Til hjemmebrug anbefaler jeg sukkermasen fra Hevi. Produktet har samme egenskaber som traditionel sugaring og er derfor dejlig skånsom og naturlig. Formlen er desuden økologisk, hvilket er stort plus i min bog. 😍

økologisk hårfjerning uden parfume

Læs mere om sugaring gør-det-selv startpakken & køb online her.

Til gengæld skal formlen opvarmes og påføres med en applikator, inden det fjernes med strips. Massen skal påføres mod hårene og fjernes med hårene, imodsætning til med voks.

Det giver en ret brugervenlig oplevelse, hvor det er langt nemmere at dosere og få hårene korrekt med ud, end traditionel sugaring, men med mange af de samme gode egenskaber. Der er også en variant uden applikator, men det her er altså langt nemmere!

Husk at hårene skal have en god længde for at kunne rives ud. Helst på over 0,5 cm – så der kan være en tilvænningsperiode, hvis man er vant til at være helt glat i mellemperioderne.

Dertil skal det siges, at det godt kan være en ret smertefuld fornøjelse. Specielt i intimområdet! Heldigvis bliver også dette bedre over tid.

Så lad dig ikke afskrække efter den første gang. Det bliver bedre!

Se eventuelt den lille film her, som også introducerer en opskrift til hjemmebrug. Jeg har ikke helt knækket koden endnu, og synes det er svært at skabe den rette konsistens. Men måske du har mere held!

 

Laser til hårfjerning

Til dem med mere økonomi til formålet, findes der laser.

Flere klinikker tilbyder laser, som giver et længervarende resultat. Men det er langt fra permanent (lige meget hvad nogen bilder dig ind) og det er dyrt!

Du kan læse mere om behandlingen hos en klinik i København her.

Laser er en kompliceret teknologi, som påvirker hårsækkene, der derefter afstøder håret. Det betyder at laseren kun “fanger” de hår som er i vækst og derfor skal resultatet bygges op og vedligeholdes over cirka 10 gange med cirka 4 ugers mellemrum.

Man bliver aldrig permanent hårfri, så det her er en investering, der skal holdes ved lige – også ind imellem efter de 10 gange alt efter behov. Hår befinder sig nemlig i forskellige vækstfaser og du vil altid have hår i dvaletilstand, som pludselig kan aktiveres og dermed kigge ud.

Til gengæld mindskes behovet for hårfjerning drastisk! Og det betyder at der frigives tid og man undgår irritation og eventuelt skadelige ingredienser, såsom BHT fra skraberen.

Håret skal barberes inden laseren køres over huden. De nyeste teknikker gør ikke ondt og kan også bruges på mørk hud. Til gengæld kan det ikke anvendes på helt lyse hår og må ikke udføres i forbindelse med at huden udsættes for sol. ☀️

Der er ikke nogen dokumentation for at laseren skulle have nogen uønsket effekt på sundheden, udover de forbigående gener for huden, såsom rødme der forsvinder hurtigt. Alligevel har jeg en anelse betænkligheder, da jeg synes det virker som det mest “unaturlige” alternativ og jeg bryder mig ikke om at udsætte kroppen for unødvendig stråling.

Til gengæld kan man ikke benægte fordelene ved at skære ned på al kemien og besværet ved konventionel barbering, så derfor skal den selvfølgelig med i denne lille guide.

Hvad end du vælger så ønsker jeg dig god fornøjelse – spørgsmål og kommentarer er naturligvis altid velkomne ❤️