Søvn er et af de mest åbenlyse fokuspunkter, når det kommer til holistisk sundhed. 

Dels ved vi, hvor afgørende en god søvn er for vores helbred, men søvnen er for de fleste også symptomatisk for, hvordan vi har det i øvrigt. På den måde skabes der hurtigt en ond spiral – ubalance såsom stress, bekymringer og tankemylder skaber søvnløse nætter, som skaber mere stress og flere bekymringer til morgendagen.

Jeg har i mange år, tydeligt mærket ubalance gennem min egen søvn. Jeg har især ligget søvnløs over arbejde og konflikter i mine parforhold, med tanker som kan strække sig langt ud på natten.

Følelser forstærkes nemt i søvnens fravær og konflikter kan føles fuldkommen uoverkommelige, hvilket i kombination med frustrationen over ikke at kunne falde i søvn, kan drive de fleste til desperation.

Da jeg var yngre var mit forhold til søvn faktisk så dårligt, at jeg kunne få hjertebanken af blot tanken om, at skulle lægge mig til at sove.

Der findes ikke nogen nem kur på dårlig søvn, men alligevel kan jeg konstatere, at jeg over det sidste halvandet år, stort set dagligt sover mine 8 timer eller mere. Det hænder at jeg fanger mig selv i tankernes vold, men de overmander mig aldrig, som de har gjort tidligere.

Dette skyldes uden tvivl, at mit liv er i bedre balance end nogensinde før, men forstærkes også af, at jeg værner om min søvn.

Paradoksalt nok, har jeg samtidig altid meget svært ved at vågne, når jeg først falder i søvn. Det gør mig til et rigtig træls morgenmenneske. 🤨 Jeg kan sove fra rigtig meget, og udsætter gerne min alarm (flere gange), hvis jeg kan slippe afsted med det.

Men det har aldrig givet nogen stor succes for mine øvrige morgenrutiner, hvor jeg hurtigt ender med at give afkald på den ro, som jeg har brug for, for at komme ordentligt igang med dagen.

Stå godt op

Det har derfor været essentielt for mig, at skabe nogle rammer omkring både mine morgener og mine aftener, så jeg henholdsvis får den rigtige start på dagen og rundet den godt af igen, så jeg får den ro, min krop og sind har brug for.

Her kan du læse mine rutiner og måske finde inspiration til at udvikle dine egne.

Ingen kan holde en rutine på sigt, som ikke giver mening for dem, så brug nedenstående som inspiration, til at lave rutiner der passer til dit liv og dine behov.

Start gerne med at værne om et enkelt eller to elementer, der betyder noget for dig. Når de er på plads, kan det jo være, at det kommer helt naturligt at udvikle det videre. 🪐

Morgenrutine

For det første, så forsøger jeg at holde min døgnrytme, så jeg står op samme tid hver dag. Rytmen hjælper kroppen til at indfinde sit energiniveau gevaldigt og over tiden har jeg oplevet, at min krop selv forudsiger alarmen og jeg derfor vågner helt af mig selv.

Følger man de ayurvediske traditioner, bør man stå op mellem kl 4-6. Det fungerer ikke for mig og jeg holder ikke rutinen i længden. Derfor ringer mit ur altid mellem 7.30 og 8.

wake up light morgenrutiner

Fordi jeg er en langsom vågner, (og fordi min kæreste er træt af mit snoozeri), har jeg investeret i et wake up light. Helt ærligt, så har det bare ændret mit liv fuldkommen.

Mine indstillinger er sat således, at lampen gradvist tænder og skruer op for lysstyrken 30 minutter inden alarmen ringer. Lyset er som en lille sol, der langsomt står op og lyser rummet op, i de skønneste varme farver – præcis som en solopgang. Er man en mere frisk morgentype, kan uret også indstilles til at tænde hurtigere.

Under alle omstændigheder, så hjælper det på en kold vinterdag, at stå op til et oplyst rum!

Du kan se mere om uret og købe det her.

Kickstart fordøjelse

Efter så mange timers søvn har din krop brug for væske, så når jeg er ude af sengen, så drikker jeg et glas lunkent vand med citron som det første. Fordi hele systemet har været i dvale over natten, så er maven sensitiv overfor både varme og kulde. Derfor er det en god idé, at holde sig til noget midt imellem.

Jeg koger en halv kop og blander med lidt koldt vand med saften fra en halv-hel citron (afhængig af størrelsen).

Citroner er fulde af vitaminer og antioxidanter, som kickstarter din fordøjelse, skånsomt og nærende, så derfor er det genialt at starte dagen på – men derudover, så smager det bare rigtig skønt! 🍋

Boost energien

Nogen vågner først rigtigt, efter de har taget deres morgenbad. For mig virker det varme vand alt for afslappende, og jeg får lyst til at blive stående alt for længe, eller vende tilbage til dynerne bagefter. 😌

Det har inspireret mig til, i stedet, at indføre kolde bade på de strengeste morgener, hvor jeg virkelig trænger til et boost energi. Det behøver ikke være mere end et par minutter, så er systemet quickstartet og energien i top.

Der skal ikke vaskes hår eller barberes ben, det drejer sig kun om at kroppen skal have et koldt sus, hvilket udløser en reaktion, der er sund for både krop og sjæl.

Det er bevist at et koldt skyld udløser en kemi i hjernen, som kan være med til at øge lykkefølelsen. Nogen beskriver endda et “high”, lidt ligesom man kan opleve det efter en god træning. Er du så heldig at bo ved vandet (eller blot Københavns havn!), så kan du jo overveje om det kolde dyp skal ske udenfor.

Når jeg vågner af mig selv og trænger til en mere rolig start på dagen, så går jeg en tur rundt om bygningen, med det samme. Det kan være blot 5 minutter udenfor, med frakken over nattøjet.

Meningen er at gøre noget, som får kroppen i gang med det samme. Det kan være du foretrækker at løbe en tur eller måske har du lyst til at kaste dig ud i lidt opkvikkende udstrækning.

Her vil jeg især anbefale de 5 tibetanere, som er en ældgammel buddhistisk praksis, der er blevet udøvet af munke de sidste 2000 år! Tibetanerne kan udføres af alle og er en genial måde at vække det sovende nervesystem på 😴

Du kan også indføre en daglig solhilsen eller andre blide yogasekvenser, hvis du er mere rutineret.

Luft ud

Indeklimaet i dit soveværelse forringes kraftigt over natten. For eksempel vurderes det, at en lukket dør til rummet, kan få CO2 indholdet til at stige til 4-5 gange så meget, som er anbefalet til en almindeligt arbejdsmiljø. 😱

Det er slet ikke godt for søvnen, men det er i hvert fald heller ikke godt for kroppen, når den nu skal igang igen. Faktisk er det beviseligt skadelig for både din søvnkvalitet og den følgende arbejdsevne med dårlig luftkvalitet. Derfor lufter jeg godt ud, gerne med gennemtræk i soveværelset.

Nyd den friske luft og bring glad den friske energi velkommen!  Tænk på, hvor godt du har af al den friske ilt 🥰

Ind imellem stiller jeg mig i vinduet med lidt røgelse, som kan rense ud i al den gamle energi. Dette er også en oplagt mulighed, hvis du har lyst til at introducere lidt aromaterapi i din hverdag.

Grounding

Når du er frisk og igang, så kan du bedre fokusere på, at vende indad.

Mange – inklusiv mig selv – har svært ved at meditere eller lave mindfulness øvelser om morgenen, simpelthen fordi hjernen ikke er startet ordentligt op. Men når du har givet kroppen en lille opkvikker er du formentlig bedre rustet til at starte dagen op med nogle sunde rutiner for sindets balance.

Jeg vil gerne starte med at børste tænder og rense min hud, men det kan let kombineres med lidt grounding. Et godt fokuspunkt er simpelthen at mærke efter, hvad vi har gang i.

Mærk gulvet under dine fødder, mærk vand og renseprodukt på din hud. Koncentrer dig om smagen af din tandpasta og hænderne på huden, når du masserer din sunde fugtighedscreme ind i ansigtet.

Jo mere du træner din evne til at mærke efter, jo mindre fokus skal du have på at øve dig. Med tiden vil du finde det helt intuitivt at grounde dig selv løbende gennem dagen.

Jeg er en rigtig tænker, så det har været svært for mig, ikke at starte dagen op med alle mine bekymringer, to do’s og gøremål. Her er det altså utroligt vigtigt at introducere mindfulness i min hverdag og yderst vigtigt, inden dagen rigtigt sætter ind.

Når vi sanser, mærker vi vores kroppe – og paradoksalt nok, så mærker vi på den måde også bedre vores indre. 🧘🏻‍♀️

Sund morgenmad

Jeg kan ikke understrege det nok – spis morgenmad. Det er sundt. Din krop skal have energi! Du skal have næring!

Hvis du ikke føler dig sulten, så er selv let morgenmad, eksempelvis smoothie eller grønsagsjuice, et rigtig fint alternativ! Hvis du elsker en god ostemad, så prioritér at nyde den med god samvittighed. 🍳

Smag på din mad og brug tid på at spise den. Lad være med at indtage den foran fjernsynet, da vi beviseligt mister fokus og på den måde nyder vores mad mindre.

Desuden spiser vi i op imod 30% mere foran fjernsynet af selvsamme årsag, så der er god grund til at koncentrere os om maden, når vi spiser den.

Kaffe og the er naturligvis også en del af de flestes morgenrutiner, og det kan det sagtens blive ved med at være! En kop kaffe eller to om dagen er fint, men don’t overdo it.

Prøv ind imellem at erstatte kaffen med en kop te, måske du slet ikke vil savne det.

I hverdagen spiser jeg som regel en nybagt bolle og drikker en kop kaffe med havremælk bagefter. ☕️ Jeg kan godt lide at sidde ved vores køkkenbord, med udkig til den lille have og afhængigt af energien i vores lille hjem, har vi sommetider musik på højtaleren.

Vi bor småt, så vi må tage hensyn til hinandens proces. Min kæreste er eksempelvis en meget “hurtig” vågner, så der skal gerne være lidt gang i den og han kommer hurtigt i gang med arbejdet – i modsætning til mig. Men morgenmaden kan vi tit mødes om og der vil vi begge gerne sidde lidt sammen, selvom vi måske samtidig bruger energi på bare at være lidt i os selv.

Intentioner, drømme og taknemmelighed

På det her tidspunkt virker min hjerne ordentligt igen. 🤪

Nu kan jeg tænker klart og begynde at formulere mine intentioner for dagen. Nogen gør det her allerede i sengen, og det er vidunderligt, hvis du kan det! Jeg skal som sagt have lidt tid.

Her tager jeg en af mine notesbøger frem. Måske du skal dedikere en til formålet, eller du kan gøre ligesom mig og have 50 forskellige i alle hjørner af huset – men så skal man også stole på, at der ikke kommer nysgerrige fingre i nærheden af den. 🔎

Her starter jeg med at formulere, hvad jeg er taknemmelig for. Det kan være helt konkret, noget jeg glæder mig til i løbet af dagen eller den energi jeg mærker, som jeg sidder dér.

Ind imellem kan man jo være kommet skævt ud af sengen eller dagen foran en virker svær eller uoverkommelig. Så kan det hjælpe at løfte sit perspektiv lidt højere op og formulere sin taknemmelighed for noget mere generelt. Eksempelvis sit helbred, sit hjem, sit parforhold eller økonomi.

Jeg finder 3-4 ting hver dag, som jeg skriver ned og bruger tid på at mærke taknemmeligheden over. Man siger, at taknemmelighed vibrerer på den højeste frekvens, altså et meget stærkt fundament at bevæge sig ud i verden med, da den tiltrækker samme skønne energi retur.

Uanset hvad, giver taknemmeligheden perspektiv på dit liv og er med til at skabe balance, inden du begiver dig videre ud i dagen.

Når jeg har formuleret min “taknemmeligheder”, så skribler jeg videre om dagen, som skal til at begynde. Lidt som en slags dagbog. Der er ikke nogen regler for, hvad der må fylde, og det kan være alt fra mine bekymringer, til refleksioner over livet generelt eller til noget jeg glæder mig til i løbet af dagen.

Ved at formulere tankerne på papir, fremstår de langt mere håndgribelige og konkrete. Vi kan ikke styre, hvad livet bringer os, men vi kan selv lægge et fokus for, hvordan vi vil håndtere det.

Min oplevelse er, at jeg langt bedre kan få klarhed over, hvordan jeg ønsker at gribe mit liv an, med klarheden som kommer fra at formulere mine tanker ned på papiret og formulere konkret, hvad jeg ønsker at arbejde på ved mig selv.

Lad det gerne munde ud i konkrete intentioner for dagen og formuler dem altid i nutid.

Balance i omgivelserne

Jo ældre jeg bliver, jo mere bevidst er jeg blevet om mit behov for ro i mine omgivelser. Jeg bliver eksempelvis faktisk stresset af rod. Heldigvis er det jo en utroligt håndgribelig indsigt, som er let løst ved simpelthen at rydde op. Derfor rydder jeg også op om morgenen.

Jeg reder min seng, tager opvask fra morgenmaden med det samme og pakker min toiletsager væk, når jeg er færdig med at bruge dem. Det tager mig måske 5 minutter sammenlagt og retur får jeg simpelthen et overskud, som er essentiel for min start på dagen.

Jeg har en veninde, som til gengæld ikke kan udstå, når der er for ryddeligt. Hun er typen, som holder de bedste fester, for der bliver danset på bordene og røget i vindueskarmene. Hendes hjem er stopfyldt med nips og samlerier, som hun gemmer fordi man aldrig ved, hvilket projekt hun kan finde på at starte op i morgen.

For hende er det naturligvis ikke selvkærligt at redde sengen hver morgen, det vil blot være en sur pligt og spild af tid. Hun vil få meget mere energi ved at kaste sig over et krystalritual eller straks fortsætte et projekt fra aftenen før.

Find ud af hvad der giver dig overskud og energi. Prøv forskellige metoder af og noter løbende, hvordan det fungerer for dig.

Find ro og vend indad

Jeg mediterer aldrig om morgenen, selvom mange andre har stor glæde af det. Du kan jo prøve det, og se hvad der virker for dig ❤️

Du kan dog sagtens bringe elementer fra meditationen ind i dit liv på andre måder. Vend indad! Stop og mærk roen omkring dig, inden dagen går igang. Sans verden omkring dig og øv dig på at være til stede, der hvor du er.

Jeg kender mange, som har stor glæde over at introducere noget fysisk, som kan have et meditativt element for dem, hvis ren meditation ikke er sagen.

Hvis jeg ikke skal noget som helst, så elsker jeg eksempelvis at lægge puslespil. Jeg kan sidde i flere timers stilhed, bøjet over mit lille projekt. Hvis jeg var dygtigere til at strikke eller male, så ville jeg også have kastet mig over dette som et oplagt sted at finde ro.

Selv det at skrælle kartofler eller luge ukrudt kan pludselig være elementet, som introducerer et fokus for kroppen, der helt ubevidst skaber ro for det mentale.

Prøv dig frem og introducer det, når du kan prioritere det som en del af din morgenrutine eller i løbet af din dag.

Aften ritual

Jeg har engang læst, at mennesket slet ikke er udviklet til den døgnrytme, som vores moderne liv kræver. Jeg ved ikke om det er sandt, men jeg kender absolut til følelsen af udmattelse midt på dagen, hvor det næsten kan føles umuligt at holde mig vågen helt til sengetid.

Men vores kroppe er jo fantastiske, og det lykkes altid. Dagen fortsætter og energien vender heldigvis oftest tilbage, så vi kan nyde resten af dagen og gøre alle de ting vi gerne vil.

Til gengæld kan der være langt til mit næste “sovevindue”. Typisk er jeg helt frisk og kan få meget ud af aftentimerne, uden den mindste lyst til at gå i seng.

Det er vidunderligt, når der skal holdes fest, men ikke så konstruktivt, når vækkeuret står til 7.30. 🤪 Derfor har jeg brugt meget tid på at skabe gode rutiner, som kan hjælpe min krop med at falde ned, så jeg kan mærke trætheden igen og ikke mindst skabe ro og balance omkring mig, så jeg ikke fristes til at hive arbejde, bekymringer eller tankemylder med ind i sengen.

Læg skærmen

Uh, den er svær. 😬 Jeg har rigtig mange skønne serier, jeg gerne vil have set og jeg synes også det er rigtig hyggelig kærestetid, at ligge sammen på sofaen og se en god film.

Det er noget fis, når man hører folk sige, at vi ikke kan være sammen omkring skærmen. Det er gratis nærvær, når vi måske er for trætte eller udkørte til at være aktive sammen, og har brug for afslapning. Så du behøver ikke indføre skærmforbud i min bog.

Jeg slukker til gengæld én til én halv times tid, før jeg vender mod sengen. Hvis jeg har overskud, læser jeg måske i en bog i stedet, og ellers bruger jeg tiden på de følgende elementer.

Det vigtigste at få af vejen er min telefon. Jeg har jo mit fantastiske wake up light, så jeg kan lægge telefonen helt ud af soveværelset, og det har gjort en verden til forskel for min søvn. Alternativt kan du placere den ude af rækkevidde i rummet, så du ikke fristes til at tage den frem, hvis du ikke umiddelbart falder i søvn med det samme.

Notesbøger og logbøger

Hvis du kan, så slut fred med tankerne for dagen. Bind sløjfe på de oplevelser, som har fyldt og de bekymringer, som du ikke kommer videre med før i morgen.

Jeg har personligt brug for at skrive nogle af overvejelserne ned, især dem, som jeg er bange for at glemme.

Hvis du har lyst, så brug 5 minutter med din notesbog og få konkretiseret nogle af de flyvske tanker igen. Det kan være i hvilken som helst form og helt afhængig af hvad der fylder for dig på dagen, men de fleste har rigtig stor glæde af at få formuleret noget på papir, da vi på den måde også får en ventil for alt det der foregår indadtil.

Ligesom fra morgenritualet, kan dine skriblerier munde ud i konkrete mantraer, intentioner eller to do’s. Find ud af, hvad der virker for dig, men forsøg at slippe tankerne, når du sætter sidste punktum for dagen.

Mad og drikke

Egentlig synes jeg ikke, at min søvn er specielt påvirket af hvornår jeg sidst har spist. Det eneste, som kan forstyrre min søvn i den forbindelse er de stunder, hvor jeg har overspist og føler mig proppet eller har ondt i maven. 🥴🧁

Det er jeg heldigvis blevet meget bedre til at undgå, ved at træne min evne til at mærke efter og kun spise til jeg er mæt og stadig har det godt 😌 Prøv alligevel at notér dig, om du kan mærke forskel på søvnen i forbindelse med din kost.

Hvad sker der når du har spist kort forinden? Hvad sker der hvis du er sulten? Måske du får særligt meget luft i maven eller mavesyre af noget mad, så kan det være du skal undgå det, tæt på sengetid.

Til gengæld kan jeg godt lide en kop te om aftenen, det er så skønt afslappende, specielt hvis du vælger en te med nærende urter, som kan hjælper nervesystemet med at falde til ro.

Afslappende bad

Et godt, varmt bad er en idéel måde at få kroppen ned i gear. Vand er i sin natur rensende, så brug da anledningen til at vaske dagen af dig, inden du nulstiller gennem søvnen.

Jeg tager altid et rigtig varmt bad inden sengetid, når jeg alligevel skal fjerne min make up og rense huden godt igennem.

Studier viser, at et 10 minutters varmt bad inden sengetid, ikke bare kan hjælpe dig til at falde hurtigere i søvn, men også forbedre kvaliteten af din søvn, så der er simpelthen kun upsides ved at placere din daglige skyller her. (hvis du da ikke også er til et kort, koldt gus om morgenen). 😏

Rens og fugt

Når du har badet, skal huden renses. Alt efter din tid og dit ambitionsniveau, kan du hente inspiration til en god og selvkærlig hudplejerutine her på Savasana. Det vigtigste at sige er, at det ikke tager længere tid, at inkorporere et holistisk perspektiv på din hudpleje end ellers, så du kan lige så godt bruge tiden med omtanke ❤️

Personligt renser og fugter jeg mit ansigt men smører også kroppen ind i en fugtgivende lotion, naturligvis helt uden skadelig kemi og parfume.

Link til min hudplejerutine.

Når du smører dig ind og masserer produkterne ind i huden, så husk at mærke din krop. Mærk hvordan det føles på huden og brug dine sanser, når du alligevel står der.

Jo mere du øver dig på dette, jo mere intuitivt vil det føles. Skriv dig selv en note på spejlet, hvis det kan hjælpe dig på vej! Giv dig selv en daglig reminder på telefonen! Mærk efter!

Hvis der er noget andet, som kan hjælpe din proces, så indfør det. Sæt din yndlingsmusik på, find et dejligt sæt nattøj eller køb en lille olielampe til din favoritdufte.

Det her din tid. 😍 😍

Samlet set bruger jeg omkring 30 minutter på mit aftenritual. Make it count 🙏

Rutinen

Ligesom med din morgenalarm, så er det en god idé at overholde dine sengetider. Dels så hjælper rytmen og rutinen din krops naturlige energibalance på vej og med tiden vil du opleve, at dine udsving bliver meget færre og dine ressourcer langt mere stabile.

Hvis du står op kl 7.30 betyder det alt efter dit søvnbehov, at du skal ligge i sengen omkring kl 23. Det betyder ikke, at du ikke må holde fest eller spontant bryde rutinen.

I skrivende stund sidder jeg i et sommerhus med min kæreste og glæder mig til i aften at kunne nyde et (eller flere) glas rødvin foran brændeovnen. Idag er jeg vågen så længe jeg orker og tiden vil jeg bruge på at pleje nærværet i mit parforhold.

Det er balance! 🌙✨

Indretning af soveværelset

Hvordan ser dit soveværelse ud? Hvordan ville du ønske det så ud? Der er åbenlyse og mere diskrete detaljer at tage højde for. Og det kan være kompliceret, hvis du ikke sover alene 😴

Heldigvis er vi herhjemme enige om, at vi vil have rent sengetøj. Det betyder ikke at det skal vaskes hver eneste dag, men jeg elsker følelsen af crisp, nyvaskede lagner, så det prioriterer vi at skifte, i hvert fald en gang om ugen.

Det er i øvrigt også godt for sved og husstøvmider, der ikke gør din sundhed nogen tjenester. 😷

Jeg elsker hør, fordi jeg synes, det holder “friskheden” bedre en bomuld. Og så foretrækker jeg en stor (eller mange) hovedpude(r).

Hvad med din seng? Er den som den skal være? Ellers kan man relativt billigt eksempelvis skifte en topmadras ud.

Find ud af, hvad der føles godt for dig og invester i dit soveværelse. Meget af dette, vil du have mange år frem og gaven af god søvn, vil betale sig hjem tifold.

Luftkvaliteten

Vi er heldigvis også nogenlunde enige om, at værelset skal være koldt. Og det er jo positivt for vores ønske om et sundt soveklima, da det betyder at jeg får lov at lufte godt ud inden vi går i seng 💫

Soveværelse sundt

Hvis du kan lide at have vinduet åbent natten over, så sørger du samtidig for en kontinuerlig tilførsel af ilt. Hvis ikke, så overvej om du kan holde ud at sove med døren åben, så der i hvert fald kommer cirkulation til resten af lejligheden.

Overvej også hvor mørkt du foretrækker at sove. Min kæreste vil helst have det kulsort, hvilket var lidt svært for mig at vænne mig til. Specielt fordi jeg tit skal op og tisse om natten, så jeg har haft nogen styrt på vej til badeværelset flere gange. 😅

Nu har vi fundet et kompromis, hvor lyset fra uret på vores wake up light kan lyse en smule op. Samtidig så kan jeg se på uret dér i stedet for telefonen, hvis jeg vågner undervejs i løbet af natten.

Hvordan lægger du dig til at sove?

Jeg venter altid med at gå i seng, til jeg er træt. Hvis jeg ligger for længe, så bliver jeg let frustreret, så jeg venter bare til jeg er træt.

Hvis jeg holder rutinen sker der stort set altid nogenlunde samme tid alligevel, så der er ingen grund til at stresse over, om jeg nu får nok timers søvn ind. Forsøg at fokusere på processen i stedet. Du bliver ikke mere træt eller klar til at gå i seng af stress.

Det samme gælder, hvis du vågner om natten og ikke kan falde til ro. Hvis du oplever at tankerne rumsterer eller at stressen begynder at træde ind, så stå op. Drik et glas vand, sæt dig op eller læs en bog. Vend tilbage til din proces i at finde ro, fremfor at falde i søvn.

Du vil måske også finde stor glæde i en meditation, som kan hjælpe med at fjerne fokus fra støj. Læs mere om det lidt længere nede.

Når jeg lægger mig i sengen, runder jeg dagen af, ved at liste taknemmeligheder igen. Jeg vælger 3-4 ting, som jeg har lyst til at fokusere på og taler måske også kort med min kæreste om dem.

Hvis dagen har været svær, så kan du som sagt fokusere på noget fra et lidt “højere” perspektiv. Du kan være taknemmelig for, at du ligger i en dejlig varm seng, at du har tag over hovedet eller for din sundhed.

Hvis du sover med en partner, kan i også gøre det til en tradition at fremhæve noget ved hinanden, som i er taknemmelige for.

Meditation

Slutteligt foretrækker jeg at ende dagen på en meditation. Hvis jeg sover alene, så foretrækker jeg at finde en indtalt meditation, som kan lede mig direkte ind i søvnen.

Min kæreste synes det er forstyrrende, så de fleste dage vælger jeg er kort meditation, som jeg enten lytter til inde i sengen med høretelefoner på eller alene lige inden vi lægger os.

Det kan også være, at du foretrækker at meditere til musik eller meditative lyde, så er der også rig mulighed for det. Du kan finde inspiration på spotify, hvor du ikke bliver forstyrret af reklamer og hvor der også er mulighed for at sætte en timer, hvis du godt kan lide at glide ind i søvnen undervejs.

Når jeg skal arbejde aktivt under min meditation, så er min foretrukne guide Deepak Chopra, som har et væld af udgivelser, der ligger frit tilgængeligt.

Min yndlings sove-meditation er indtalt af Dyb ro, der også har en del forskellige bud liggende. Prøv dig frem, der findes et hav af muligheder!

Hvis jeg ikke falder straks i søvn, så lytter jeg bare til meditationen én gang til. Selvom du ikke sover, så giver du dit nervesystem ro og det er præcis hvad du søger i søvnen alligevel.

Alternativt bruger jeg en tilbagevendende visualisering, som jeg fokuserer på. Det kan være hvad som helst! Min kæreste forestiller sig eksempelvis at han gå en tur i den park, han holder mest af. Jeg visualiserer opgangen til mit drømmehus eller at jeg bager boller. 🤪

Pointen er at gentage en fantasi, som du kender og kan lade spille for dine øjne, som om det var en film. Når jeg mærker mine tanker vandre eller jeg pludselig bliver optaget af noget andet, så stopper jeg op, slukker for den tankestrøm og erstatter den med min lille, kedelige fantasi. 😌

Jeg håber, at du er blevet inspireret til at finde din egen selvkærlige rutine, både til en bedre søvn og til en sund start på dagen! Hav en rigtig dejlig dag og sov skønt, når du når dertil 💕