Welcome to the jungle – kosmetik uden skadelig kemi. For mig, er det her simpelthen det sværeste sted at arbejde med min sundhed, fordi det er et marked fyldt med problematiske ingredienser og relativt få produkter der kan tjekkes af som sunde alternativer.

Dertil skal produkterne selvfølgelig kunne konkurrere med de konventionelle produkter på det kosmetiske udtryk, hvilket ikke efterlader et stort udbud.

Men good news for os, jeg har heldigvis været igennem det meste og kan derfor komme med et par anbefalinger til, hvor du kan tage fat, hvis du ønsker at skifte ud i din make-up pung med skøn, sund kosmetik. 🙌

Kosmetik uden skaddelig kemi

Den onde cirkel af skadelig kemi i kosmetik

Jeg har altid gået med meget make up og er vant til at se mig selv med det udtryk. Det er gået op for mig, at de produkter jeg har i min toilettaske, er produkter, som jeg er virkelig knyttet til og har svært ved at skifte ud.. Hvilket jo egentlig er ret problematisk. 🤔

Specielt det at smide min foundation ud, har været ret angstprovokerende for mig, og det har fået mig til at tænke meget over, hvor defineret jeg stadig føler mig af mit udseende.

Da jeg blev født, var det eksempelvis med et såkalt storkenæb (eller jordbærmærke) i panden. Det går for de fleste væk med alderen, men mærket er blevet hos mig, og går i dag som en lodret streg fra min hårgrænse til området mellem mine bryn.

Farven varierer i styrke og intensiveres af kulde, (af en eller anden grund også når jeg har tømmermænd) og når min hud generelt er irriteret.

De fleste dage er farven meget svag og min foundation justerer hudtone virkelig godt. Selv min kæreste havde faktisk slet ikke lagt mærke til det, før jeg gjorde ham opmærksom på det.

Men jeg er selv meget bevidst om det. Det skal der arbejdes på!

Første skridt er at smide min dyre, usunde foundation i skralderen og vænne mig til mit naturlige spejlbillede. Jeg inviterer dig til at gøre det samme.

Hvis du i øvrigt bruger make up på huden til eksempelvis at skabe glød, udjævne hudtone, dække urenheder eller mattere, så er det i den grad også værd at notere, at selvom make up’en midlertidigt giver kosmetiske effekter her, så er det bestemt også ofte med til at forværre problemerne over tid.

En foundation, som min, lægger sig på huden og forhindrer huden i at ånde. Samtidig tilstoppes porerne og de mange skadelige ingredienser nedbryder hudens barriere, udtørrer og medvirker irritation over tid.

Et oplagt resultat af dette er, at vi tilfører endnu flere produkter og endnu mere make up for at komme udfordringerne til livs.😰 Der kan altså være rigtig fornuftigt at se mod hudplejen i stedet.

Selvom processen er længere, så er resultatet langt mere bæredygtigt for dig og det er bestemt realistisk at arbejde med urenheder, rødme, fine linjer og fedtbalance gennem hudpleje, så dit behov for kosmetik bliver mindre. 😍

Sund make up

Hvad skal du undgå?

Hvis du, ligesom jeg, stadig har lyst til at bruge kosmetik ind imellem, så er det bestemt også en mulighed! Sunde valg og gode rutiner vil gøre en stor forskel, ikke kun for din balance og sundhed, men bestemt også for dit udseende. Så lad os se på mulighederne.

De store opmærksomhedspunkter i kosmetik er parfume og farve, der kan medføre allergi samt alle de hormonforstyrrende og kræftfremkaldende ingredienser, som især er at finde i konserveringsmidler.

Uanset hvilke produkter der anvendes, er det vigtigt at rense dem af hver dag. Bruger du redskaber til at påfører dem, skal de også renses ofte.

Bemærk i øvrigt, at materialet som applikatoren er lavet af, også spiller ind væsentligt overfor sundhed. Specielt billige kosmetik svampe indeholder ofte partikler som kan være allergifremkaldende. Dertil kan de være rigtig dårlige for miljøet, så vælg med omhu.

Uanset hvad, skal applikatoren vaskes ofte, også med sæbe (naturligvis uden skadelige kemi). På den måde kan opsamlet snavs og fedt blive opløst. Bruger du eksempelvis en beauty blender, så brug lidt håndsæbe, når du alligevel skyller den inden brug.

Foundation

Hvis du er på udkig efter dækning, så er foundation naturligvis en god løsning. Og der findes faktisk et par gode muligheder derude.

Igen er det største problem faktisk parfume, hvilket bare er så tosset, når resten af produktet faktisk har et fornuftigt udgangspunkt. 🤷🏻‍♀️

Foundation til tør hud

Det er svært at få en god dækning i en foundation uden skadelige ingredienser, men Silky Skin fra Nilens jord, gør det rigtig godt.

Samtidig lægger produktet sig let og blidt, uden at udtørre huden eller klumpe, hvilket er en udfordring for selv konventionel kosmetik!

Produktet indeholder niacinamide, som jeg også anbefaler i hudpleje, fordi det har en all round effekt, der virkelig gør underværker. For min hud, er dette den bedste, sunde foundation, da den udjævner hudtonen rigtig fint og samtidig blender rigtig godt. Den har ikke lige så høj dækning som min tidligere, men ønsker man dette, så kan den kombineres med en pudder.

Der findes 8 forskellige shades, primært til lys eller solbrun teint, hvilket egentlig ikke er overvældende, men den blender så fint og let, at du ikke behøver at være nervøs for om farven matcher 1:1. 🌟

Jeg bruger neutral her om vinteren, og får nok brug for en lidt mørkere tone mod sommeren.

Foundation uden skadelig kemi

 

Foundation til fedtet/kombineret hud

Hvis du har fedtet hud og ønsker en matterende effekt, så vil du måske overveje at læse videre i afsnittet om mineralpudder i stedet. Mange synes nemlig, at foundation øger talgproduktionen og kan sejle lidt rundt. Alternativt kan man også “sette” sin foundation med lidt løs puder, så bliver den hvor den er, længere. ☀️

For nogen fungerer en matterende foundation dog også helt fint, og her vil jeg også pege på Nilens Jord og deres Skin Velour foundation. Den er simpelthen så fin og lækker, med en meget lækker mat finish.

Produktet har en høj dækkeevne og bliver ”på sin plads”, hvilket er super vigtigt for en fedtet hudtype, hvor man som sagt ellers godt kan opleve at foundations smitter af eller forsvinder i løbet af dagen.

Den matterende effekt fungerer også rigtig fint, modsat den ovenstående foundation, der giver mere glød.

En vigtig note er selvfølgelig blot, at det her er ekstra vigtigt at rense huden godt om aftenen. Desuden at bruge gode hudplejeprodukter, som støtter op med god fugt og som kan holde urenheder i skak.

Foundation til sart hud

Hvis du har sart hud, så kan det være en udfordring overhovedet at bruge kosmetik direkte på huden. Her vil jeg anbefale en god CC eller BB creme, som i essensen er en dagcreme, med en smule farve.

Her er et rigtig godt bud La Roche-Posays dagcreme, som bare tilfører en smule dækning. Men det gør den også rigtig fint og giver en dejlig ensartet hudtone, med et meget naturligt resultat.

Cremen er naturligvis udarbejdet specifikt til sensitiv hud og har meget milde ingredienser, så huden ikke irriteres unødigt.

Sart hud foundation

Se mere om produktet & køb online her.

Foundation med let dækkeevne

Den ovenstående creme fra La Roche-Posay er generelt et rigtig godt alternativ, hvis man ønsker en let dækkeevne. Men der findes et par andre nævneværdige produkter, hvis man ikke er til en foundation i traditionel forstand.

Second Skin Serum Foundation, er et meget let produkt, der næsten ikke kan sammenlignes med konventionel foundation.

Produktet giver et meget naturligt resultat og blender fuldstændig ind. Så resultatet er en virkelig naturlig, ensartet og ”usminket” overflade. Perfekt, hvis du ikke ønsker meget dækning, men alligevel har lyst til at huden skal stråle lidt mere.

Jeg synes også personligt, at den gør sig rigtig godt om sommeren, hvor man generelt ikke har brug for lige så meget dækning.

Foundation sart hud uden kemi

Se mere om produktet & køb online her.

Dertil findes Tinted day cremen, som ligesom traditionel BB eller CC creme ikke har ret meget dækning, men fungerer som en almindelig fugtighedscreme med en smule glød.

Dækningen er minimal, hvilket giver et virkelig naturligt resultat. Cremen er perfekt til hverdagsbrug, fordi den samtidig ikke belaster huden i samme omfang, som en konventionel foundation og lader huden ånde, imens cremes høje fugtindhold sørger for at huden er tophydreret igennem dagen.

Cremen kommer i 3 nuancer, hvilket siger noget om, hvor godt den blender.

BB creme CC creme udem kemi

Se mere om cremen & køb online her.

Pudder

Pudder har mange skønne effekter, som både kan kombineres med en foundation/bb creme eller stå alene. Typisk giver pudder en mere mat finish end en foundation og lavere dækkeevne, som kan give et rigtig skønt og naturligt resultat.

Pudderen kan også hjælpe med at ”sette” din foundation, så den bliver på plads hele dagen. Det synes jeg giver et virkelig smukt look, især på dem med tendens til fedtet hud.

Det er et meget større udvalg af sunde, skønne puddere på marked end foundations.

Der er simpelthen flere naturlige ingredienser at vælge fra, så der er god grund til at afsøge, om du eventuelt kunne have glæde af at benytte en mineralpudder, hvis du ikke allerede har gjort det.

Youngbloods mineralfoundation, er en pudder med høj dækning. Pudderen er super lækker, og helt klart anvendelig som substitut til konventionel foundation, eksempelvis hvis du har meget fedtet hud.

Pudderen føles meget lettere end en foundation, men giver en lignende effekt og holder rigtig fint. Den kan også godt bruges ovenpå foundation, men hvis man går efter at “bake”, så skal du se lidt længere nede istedet.

Pudderen kommer i mange forskellige toner, også til mørkere teint, hvilket er rigtig fedt.

pudder mineral uden kemi

Se mere om pudderen & køb online her.

Nilens jords mineral pudder har ligesom Youngblood en relativt høj dækning og står fint alene som substitut til foundation. Den er dog fast, hvilket for mange er lidt nemmere at håndtere, men det er lidt en smagssag.

Pudderen går rigtig godt til en mere fedtet hudtype, da den matterer og bliver hvor den er hele dagen. Men den kan fint bruges af alle. 💕

Nilens jord pudder uden kemi

Se mere om produktet & køb online her.

Hvis du er glad for din foundation og blot ønsker at holde den i skak, så er denne top coat meget anvendelig. Den “sætter” make up’en, så den holder længere og for en mere olieret hud, kan det virkelig gøre underværker.

Pudderen ser hvid ud, men er faktisk gennemsigtig, når den kommer på, så den kun lysner en smule.

Derfor kan den kan bruges ovenpå alle farver og foundations, også udvalgte områder, hvis man eksempelvis ønsker at sætte t-zonen eller under øjnene.

pudder setting skadelige ingredienser

Se mere om pudderen & køb online her.

Nilens Jord har også en setting powder, der fungerer præcis ligesom den ovenstående.

Forskellen er, at denne også med fordel kan bruges som primer, altså inden foundation eller pudder.

Den gør et super arbejde, igen specielt for den olierede hud, som har brug for lidt ekstra hjælp til at holde det hele på plads.

primer uden skadelige ingredienser

Se mere om pudderen & køb online her.

Mascara

Mascara uden kemi

Heldigvis for mig, er den mascara jeg normalt bruger, fuldkommen uden uønskede kemikalier. Det er bare min yndlings mascara, fordi den giver masser af volume og lægger sig så pænt på vipperne uden klumper.

Hurra! Stor anbefaling herfra, den går man simpelthen ikke galt i byen med. 😍

mascara uden skadelig ingredienser

Se mere om mascaraen & køb online her.

Ønsker man et meget naturligt look, så er cliniques high impact også et rigtig godt bud. Den har ikke så meget volume som ovenstående og giver et meget naturligt look, men stadig flot længde og god farve.

Den buede børste gør det rigtig nemt at påføre mascaraen, hvorfor jeg også anbefaler den stort til hverdagsbrug, hvis tiden er lidt knap om morgenen.

allergifri mascara clinique

Se mere om mascaraen & køb online her.

Har du udfordringer med mascara som “drysser” eller vandrer i løbet af dagen, så skal du måske have fingrene i en vandfast én af slagsen.

Clarins har en rigtig godt og holdbart bud på dette, med deres wonder perfect.

Denne mascara har ret høj pigmentering og falmer ikke i løbet af dagen, så den er også god til ferier og varme sommerdage. Til gengæld er den lidt mere vanskelig at fjerne, og der er det vigtigt at passe på vipperne, så de ikke knækker eller slides for meget.

Brug en god oliebaseret rens, eventuelt i badet, så du vipperne skånes så meget som muligt. 💧

mascara allergifri vandfast

Se mere om mascaraen & køb online her.

Der er rigtig mange vippeserums på markedet, og rigtig mange skadelige ingredienser i den forbindelse.

Jane Iredale har en bud på en slags vippebalsam, som påføres ligesom mascara og som plejer og beskytter belastede vipper.

Super for alle, som ønsker flere og stærkere vipper specielt fordi det er så user friendly og helt uden skadelige kemi så tæt på øjnene!

vippeserum allergifri ingredienser

Se mere om denne vippebalsam & køb online her.

Eyeliner

Hvis man vil begive sig ude i den smukke winged eyeliner, så har clinique et mesterværktøj til formålet. Deres pretty easy liquid eyeliner er en slags pen, som er så nem at bruge, at jeg rent faktisk tør anbefale den.

Den er seriøst så nem, og resultatet så fint!

Hvor har jeg stået håbløst længe foran spejlet for at få to ens streger – men no more. Eyelineren fås i brun og sort, samt til en helt overkommelig pris.

eyeliner allergivenlig ingredienser clinique

Se mere om eyelineren & køb online her.

Er man ikke til de flydende eyeliners, er kohl blyanten et top redskab. Her har jeg selv brugt Nilens jord de sidste mange år, så heldigvis heller ikke udskiftning der.

Desværre har de ikke så mange af deres gamle farver tilbage, men de traditionelle sorte/brune nuancer er heldigvis stadig at finde.

En nyspidset blyant, kan stort set det samme som den flydende eyeliner, men kanterne får en mindre skarp kontrast, så det er lettere at få et symetrisk resultat.

Også muligt med et mere “effortless” resultat. 💁🏻‍♀️

kohl eyeliner allergivenlig

Se mere om eyelineren & køb online her.

Øjenskygge

Naturlig øjenskygge.ingredienser

Skal det være helt simpelt, så har lancôme lavet en række virkelig lækre, cremede øjenskygger, som simpelthen kommer i en pen, der kan tegne direkte på øjenlåget.

Her er der ikke så mange effekter, til gengæld er det simpelt, hurtigt og virkelig fint! Farverne er varme og cremede, og går både til hverdag og til fest.

øjenskygge allergivenlig uden ingredienser

Se mere om øjenskyggen & køb online her.

Er du til den klassiske øjenskygge, så anbefaler jeg klart et kit fra Jane Iredale.

Her er der virkelig fine douchefarver at hente til hverdagen med eksempelvis pure basics eller naturally glam, imens let’s party og purple rain har skruet helt op for pigmenteringen. 💅🏻

Solar flare er min personlige favorit, der kombinere best of both worlds, med lækre varme nuancer.

Øjenskyggen er som traditionelt fast, og påføres med pensel eller fingre.

øjenskygge uden skadelige ingredienser

Se mere om øjenskyggen & køb online her.

Skal du til fest? Look no further, her er det perfekte lille kit til et traditionelt smokey eye look.

Jeg er ret begejstret over, at have fundet det her look, fordi de fleste øjenskygge paletter til smokey eye har glimmer alle vegne.

Don’t get me wrong, jeg elsker glimmer, men med et så “make up’et look”, så bliver det næsten for voldsomt til mig.

De mørke nuancer kan desuden fint bruges alene som alternativ til eyeliner, med en fin, skrå pensel.

øjenskygge uden parfume

Se mere om øjenskyggen & køb online her.

Læbestift

Læbestift uden kemi

Jane Iredale har også en skøn læbestift, der ikke bare sidder rigtig flot, men også er decideret nærende for læberne. Den kommer i et væld af farver, så det er bare om at vælge sin favorit.

Produktet har en ret god holdbarhed, men som al anden læbestift, skal den friskes op i løbet af aftenen.

For et mere nedtonet look, kan den eventuelt kombineres med en læbebalsam, som fortynder farven en smule.

læbestift uden kemi ingredienser

Se mere om læbestiften & køb online her.

Nilens jord har også en række lækre læbestifter, som kommer i rigtig skønne farver. Desværre kan jeg kun anbefale sheer serien, da pretty lips produkterne indeholder mineralolie, hvilket ikke skal i nærheden af munden.

Læbestifterne fra Sheer serien er dog fuldkommen safe og indeholder en masse skønne ingredienser, som både er nærende og plejende. Farven er nem at påføre og holder faktisk overraskende fint.

Ligesom med den ovenstående kan den også fint smøres udenpå et lag god læbebalsam, for et mere nedtonet look. Men læbestift alene har nu altid været et hit i min bog!

Nilens jord læbestift uden forstyrrende kemi

Se mere om læbestiften & køb online her.

En fin ligloss har også altid været i must i min toilettaske og en klar lipgloss kan også gøre underværker ovenpå en læbestift, for et mere glossy look.

Her er Nilens jord også på spil med et dejligt bud, som kommer i 8 farver, blandt andet klar, så der er til de flestes behov.

Den har medium shine, hvilket jeg personligt foretrækker og en ret cremet konsistens, så den bliver på plads.

Lipgloss uden skadelig ingredienser

Se mere om denne lipgloss & køb online her.

Bryn

Når det kommer til bryn, så findes der et væld af muligheder! Det er jo egentlig meget godt, når man tænker på, hvor forskellige vores bryn også er 🤎

Jeg møder rigtig mange kvinder i mit arbejde, som var unge i 90’erne og 00’erne, hvor vi alle sammen plukkede amok 🤪 Derfor er der også mange der er kede af, ikke at have ret meget hårvækst tilbage.

Til dem vil jeg for det første komme med et frustrerende råd: stop med at plukke.

I know, det er så grænseoverskridende! Men det er den letteste vej til et naturligt look, og lader man brynene stå, så kommer de faktisk hurtigt retur.

I mellemtiden kan du tegne op med et godt produkt, så mellemperioden bliver så smertefri som muligt 😌

Når hårene er vokset ud, så skaber de typisk er naturlig form, som er harmonisk med ansigtet. Det kan godt være, at du stadig har lyst til at rette formen til, men der er meget lettere med det originale udgangspunkt.

Hvis du allerede har din ønskede form og blot ønsker at supplere med lidt farme eller udfyldning, så kommer nedenfor lidt anbefalinger til kosmetik uden skadelig kemi, hormonforstyrrende ingredienser eller parfume.

Jeg kan personligt bedst lide en øjenbrynsblyant, fordi jeg har meget mørke bryn og synes, at jeg får det skarpeste look den vej.

Blyanten er til dig, som har en del hår selv, eller er til et mere optegnet look. Men så er den en virkelig nem og hurtig vej til flotte bryn 🥰

Denne blyant er super effektiv, billig og nem at påføre. Den er ret pigmenteret og også ret fedtet, hvilket gør den super nem at påføre. Dog holder den ikke til at blive tværet i, men det gælder jo det meste kosmetik.

 

øjenbrynsblyant uden allergi

Se den fine pen & køb online her.

Desuden har Nilens kord en lignende udgave, som også giver et rigtig fint resultat! Denne model er lidt mindre pigmenteret, men ellers gælder samme princip. Både denne og ovenstående bruger en skrue effekt, så de aldrig behøver at blive spidset.

Denne pen har en lidt mere skrå, smal spids, (som dog udlignes lidt over tid). Det giver mulighed for at tegne streger mere lig naturlige hårstrå.

Det er super, hvis du har større flader uden hår, da de fleste andre blyanter lægger sig mere som en skygge.

Øjenbrynsblyant uden kemi allergivenlig

Se mere om pennen & køb online her.

Et andet virkelig lækkert produkt er Nilens Jords brow pomade. Det påtegnes med en skrå pensel og alt efter ambitionsniveau, så kan man virkelig skabe et meget naturtro look her.

Pomaden er ret cremet og fint pigmenteret, så de fleste skrå pensler går godt til.

Med den her pomaden kan man næsten tegne hårstrå, så det går godt, hvis du har pletter eller mangler form, men ikke ønsker for skarp en optegning.

øjenbryn allergivenlig make up

Se mere om pomaden & køb online her.

Hvis du i stedet er til en fuld skygge effekt, så kan du anvende en mørkebrun øjenskygge eller en decideret brow powder.

Hvis du allerede har en øjenskygge der matcher din øjenbrynsfarve, så kan du sagtens anvende den! Men ellers vil jeg anbefale denne, som sætter sig rigtig fint og har en god pigmentering.

Øjenbryn skygge uden kemi

Personligt er jeg ikke al for vild med børsten, som er lidt bred til min smag. Men den er fin til en hurtig touch up i løbet af dagen!

Se mere om powderen & køb online her.

Hvis du har mange hår selv, så kan det være nødvendigt at rede dem på plads og eventuelt påføre en gel, som kan holde dem der hele dagen. Det kan også få din make up til at holde lidt længere.

Hvis du har god længde på dine bryn, så kan du rede dem lidt op og på den måde skabe fylde. Typiske løfter det hele ansigtet og giver et rigtig flot og naturligt resultat!

Jeg anbefaler klar Nilens jords gel, der er rigtig effektiv og holder på hår og make up hele dagen 🥰

Brow gel uden skadelige ingredienser

Se mere om den & køb online her.

Jeg håber, at du fandt inspiration til at prøve nogle nye produkter af – uden at risikere allergi, hormonforstyrrende ingredienser eller at gøre skade på miljøet.

Du er meget velkommen til at sende mig dine erfaringer med produkterne – det er så skønt at se, når i har glæde af anbefalingerne 🥰 Spørgsmål er naturligvis også velkomne i kommentarfeltet. 👇