Glæder i jer til sommer? Jeg gør. Specielt for tiden, hvor vi kun kan mødes udenfor.. Så savner jeg de lange sommeraftener, rosé og at hoppe i vandet, på vej hjem fra arbejde. 🌊

Heldigvis er solen da begyndt at titte frem. Dagene er blevet længere og det er meget nemmere at mødes til en kop kaffe udenfor (så længe der er læ 🤪). Jeg holder egentlig meget af vinteren, men det er alligevel imponerende, hvor meget energi som følger med foråret. Og det tror jeg, vi alle kan bruge for tiden. ☀️

Det minder mig dog samtidig om, at jeg skal huske solbeskyttelse. Måske du bør gøre det samme? Her får du i hvert fald alle argumenter til hvorfor, samt en række anbefalinger til hvilke produkter der virker og ikke indeholder skadelig kemi.

Så kan du bekymringsfrit gå ind i de varmere måneder, med omsorg for både dig, din hud og miljøet. 🌱🤎

Hvorfor skal du bruge solcreme?

Solcreme er et must! Hvorfor? Fordi 75.000 danskere idag lever med hudkræft. Og det skyldes blandt andet, at vi ikke er gode nok til at beskytte os mod solens stråler.

Eller måske skulle vi omformulere dette og kalde det “lyset” istedet. Strålerne er nemlig ikke afhængige af en sol som brager skyfrit ned på os. Vi udsættes også strålerne i skyggen og gennem skyerne. Selv på dage hvor vi slet ikke bemærker det, finder lyset vej til vores hud.

Skal du så gå med solcreme året rundt? I princippet bør vi i hvert fald påføre solbeskyttelse når UV-indekset er på over 3. I vintermånederne kommer vi op på cirka 1 i Danmark. Men hertil skal siges, at vinterhuden er særligt modtagelig overfor solens stråler. Og hvis der er sne eller høje bjerge, eksempelvis på en skirejse, skal du være særligt opmærksom.

Dertil kommer at beskyttelsen også afhjælper andre afledte konsekvenser fra solstrålerne. Eksempelvis solskader på huden såsom tidlig ældning, rynker og pigmentforandringer. Så der er faktisk god grund til at indføre solbeskyttelse (stort set) året rundt. I hvert fald fra tidlig forår til sen efterår.

solcreme hele året

Hvad er solcreme?

Solcreme, eller solbeskyttelse, er aktive ingredienser som beskytter mod UVA/UVB stråler. Disse stråler trænger ellers ind gennem huden og forårsager forandringer, der blandt andet leder til den solbrune kulør. Men det er også her, der sker risiko for at udvikle hudkræft, modermærkekræft, pigmentforandringer og ældning af huden.

Strålerne trænger dybt ind i vævet og det kan solbeskyttelse hjælpe med at afværge.

På engelsk hedder solbeskyttelsen enten sunscreen, som er en betegnelse for hvordan et produkt kan optage strålerne, så de ikke kan bevæge sig videre gennem hudbarrieren, eller sunblock, som bogstaveligt talt blokerer strålerne fra at trænge ind i huden.

Begge typer af solbeskyttelse er effektive og fornuftige at bruge, i forsøget på at beskytte vores hud. Dog skal man være opmærksom på at visse sunscreens indeholder kemiske forbindelser som kan virke allergifremkaldende.

Har du eksempelvis prøvet at dine øjne løb i vand eller begyndte at svie, efter du havde påført solcreme i ansigtet? Så er det tegn på, at du bør søge mod andre typer af produkter.

Dog er ulempen ved sunblocks at de fysiske nanopartikler kan være problematiske for miljøet (og dine lunger, hvis indeholdet indåndes), så det skal vi naturligvis også undgå.

Derfor har jeg fundet frem til de bedste produkter, som beskytter dig og miljøet effektivt – helt uden nanopartikler, hormonforstyrrende ingredienser, parfume og andre allergener. Dem findes der fortsat en del af 🥰

Af den grund kan vi også tillade os at være kræsne overfor hvilke produkter der i øvrigt har de bedste ingredienser og egenskaber for vores hud, så solbeskyttelse kan blive en ligeså uundværlig del af vores hudplejerutine, som vores øvrige plejeprodukter.

Solcreme uden parfume

Hvordan skal vi benytte solcreme?

Vi bør anvende solbeskyttelse i de områder hvor huden eksponeres for sollys. Derudover skal vi påføre cremen i rigelige mængder og kontinuerligt, for at opnå den fulde beskyttelse.

Faktisk anbefales det ikke at benytte spray-solcreme, simpelthen fordi man ikke får nok creme til at den kan leve op til sin SPF.

De særligt udsatte områder er ansigtet og området over brystet, fordi vi ofte ikke er beskyttet af tøj i de områder. Men ligger du i bikini på stranden, så er hele kroppen udsat og skal beskyttes!

Hovedreglen er: én håndfuld til én krop. Det lyder altså af ret meget i mine øre, men det duer ikke at sparre på produktet, så virker det ganske enkelt ikke. Eksempelvis kan SPF 16 blive til SPF 2, hvis vi kun påfører 1/4 af den krævede mængde.

Derudover så skal du altid benytte en SPF 15 eller derover herhjemme, og SPF 30 hvis du rejser sydpå. Har du særlig sensitiv hud kan det være fornuftigt se helt op mod eksempelvis faktor 50. Og det er vigtigt at sikre sig, at produktet beskytter mod både UVA og UVB, som er forskellige typer stråler.

En sidste, men nok overset faktor er holdbarheden. Du kan ganske enkelt ikke bare benytte solcremen fra sidste år, da produkterne (ligesom alle andre plejeprodukter) mister sin virkning efter åbning.

Se efter krukken på bagsiden, som indikerer hvor længe produktet kan holde sig, når du først har taget hul på det.

Typisk er det 6 måneder for en sund solcreme eller anden hudpleje uden konserveringsmidler med skadelig kemi. Har den væsentlig længere holdbarhed, så kan det indikere, at der er tilsat konserveringsmidler med kemi, vi her forsøger at undgå.

Solcreme holdbarhed

Sund solbeskyttelse

Som sagt findes der en række forskellige former for solbeskyttelse på markedet. Typisk vil du måske også anvende én solcreme til kroppen og én til ansigtet – og det er fornuftigt, fordi dit ansigt skal have en anden pleje end resten af din krop.

Derudover kan du finde SPF i din dagcreme eller make up, hvilket måske gør det lidt nemmere at huske på sin daglige beskyttelse.

Bruger du ikke en dagcreme med SPF, så skal solcremen UDEN på din almindelige hudpleje.

Dine børn behøver ikke en særskilt solcreme, hvis du anvender nogen af de anbefalede her fra siden. Den eneste forskel fra solcreme markedsført til børn, er nemlig at der ikke er tilsat parfume og unødvendig kemi. Det anbefaler jeg ikke til nogen! Så sørg blot for sund solbeskyttelse til hele familien, så er alt også lidt nemmere.

I øvrigt bør solcremen påsmøres cirka en halv time inden du har brug for den – altså inden, du går udenfor. Og brug som sagt rigeligt. 🕶

Solcreme anvendelse

SPF i dagcremer

Der findes ikke så mange dagcremer med SPF, som jeg vil anbefale her. Langt størstedelen bruger nemlig skadelig kemi, og det er der ganske enkelt ikke nogen grund til. Jeg vil dog anbefale denne creme fra Danish Skin Care.

Generelt synes jeg, at dette brand har en ekstremt fin profil, med en lang række sunde produkter, helt uden parfume, hormonforstyrrende stoffer eller kræftfremkaldende konserveringsmidler. Mega skønt!

Den specifikke creme her, indeholder både UVA og UVB filter med SPF 15. Det passer rigtig godt til mit behov, og jeg synes det er skønt, at jeg ikke behøver at tilføre flere produkter til min hudplejerutine.

Cremen er dog også beriget med en lang række skønne og nærende ingredienser. Blandt andet indeholder den A- E- og B5 vitamin, som er effektive til restaurering af huden, fine linjer, ar og urenheder. Men derudover vil jeg især fremhæve kamille, grøn te og aloe vera ekstraktet, som er meget milde, men super effektive ingredienser, der både beroliger og hydrerer huden.

Overall er cremen meget drøj og ret fed at påføre. Jeg er bedst til de helt lette fugtighedscremer, i hvert fald hvis jeg også skal have make up på. Men jeg er meget positivt overrasket her, fordi cremen alligevel trænger rigtig hurtigt ind.

Så selvom jeg lige skulle vænne mig til konsistensen, så tror jeg faktisk, det bliver min primære partner gennem de næste solskinsmåneder. 🥰

Jeg skal huske at sige, at cremen findes i to varianter og jeg har afprøvet den til normal/tør hud. Har du fedtet hud, så findes der også en variant dertil. 🌱

Dagcreme med SPF

Se mere om cremen & køb den online her.

Solcreme til ansigtet

Er du glad for din hudpleje og derfor gerne vil holde dig til dine nuværende produkter, så kan du jo se mod en sund solcreme til ansigtet istedet. Her vil jeg især anbefale Nilens Jord Face Sun Protection SPF 30 eller 50.

Denne solcreme er super fin til ansigtet, fordi den trænger hurtigt ind. Desuden indeholder den shea butter og agurk, som fugter og beroliger huden, men også brunalge som beskytter mod frie radikaler og dermed er en effektiv anti age. Derfor er det ikke blot solbeskyttelse, men også sunde ingredienser for din hudpleje generelt.

Cremen beskytter mod UVA og UVB stråler og er vandafvisende – virkelig skønt, så du ikke risikere at svede den hurtigt af. Desuden er den allergy verified og så er den naturligvis uden parfume, hormonforstyrrende ingredienser og anden problematisk kemi. 😍

solcreme ansigt uden parfume

Se mere om cremen & køb online her.

Solcreme til kroppen

Til kroppen har jeg fundet denne skønne creme, jeg gerne vil anbefale. Jeg har aldrig fundet en solcreme, som trænger hurtigere ind samtidig med, at den beskytter og fugter. Den er meget drøj, så den holder helt rimeligt, og så er den svanemærket og allergimærket, uden nogen former for skadelig kemi.

Naturligvis beskytter den med UVA og UVB og har SPF 30, som giver en høj beskyttelse.

Jeg er virkelig begejstret for at have fundet den her og der er ungerne herhjemme også. Jeg tror aldrig, at de bliver mega fan af at blive smurt ind, men det gør det nemmere med en lotion som ikke fedter!

solcreme kroppen

Se mere om cremen & køb den online her.

Gode råd til ophold i solen

Husk at en god solcreme ikke betyder, at du kan opholde dig længere i solen. Som udgangspunkt skal du altid holde dig til de øvrige råd og anbefalinger om ophold i solen.

Eksempelvis er det stadig en god idé at søge skygge mellem 12-15. Tildæk udsatte områder og overvej en sej solhat, så du skaber skygge til ansigt og hårbund. ☀️

Og ellers er det bare om at nyde det dejlige vejr og den skønne energi, som er på vej!

Hav det skønt og pas rigtig godt på dig selv så længe 🐝