Savasana.dkSavasana.dk
Intro til krystaller - et redskab til holistisk sundhed

Intro til krystaller - et redskab til holistisk sundhed

Krystaller er et stort fokuspunkt for mange som praktiserer holistisk sundhed. Krystallerne udgør nemlig et fantastisk redskab til at støtte, heale og fremme stort set alle områder både fysisk, psykisk og spirituelt.

Her kan du læse mere om hvorfor samt hvordan du kommer igang med at bruge krystaller i din dagligdag. 

Hvad er krystaller?

Krystaller er skabt af mange forskellige atomer, som gentager sig i et mønster, der til sidst udgør den unikke type krystal. Krystaller findes naturligt overalt på jorden og er formeret for tusindvis af år siden - nogle er flere millioner år gamle!

Disse udgraves og kan enten findes rå eller polerede samt i mange forskellige former.

hvad er krystaller

Se kollektion: Krystalarmbånd

Krystallernes udtryk varierer meget og der findes krystaller i alle verdens farver, densitet, vægt og overflader.

Der findes sågar kunstigt fremstillede eller behandlede krystaller, for at give stenen det helt rette udtryk - selvom jeg klart vil anbefale dig at holde dig til de krystaller som findes helt naturligt. ♥︎

Hvorfor anvende krystaller?

Fundamentet for at arbejde med krystaller, er at forstå hvordan alt omkring os er udgjort af energi. Du og jeg, skærmen du ser på, computeren jeg skriver på og alt derimellem.

Ligeledes er al sansning energi. Al musik i højtaleren, solen på din hud, kærtegn fra én du holder af, duften af nyslået græs og smagen af jordbær fra haven. Alle disse energier vibrerer.

Det mest enkle eksempel at bruge i denne sammenhæng er at tænke på en stemmegaffel. Stemmegafler bruges til at kalibrere lyd gennem vibrationer. På den måde kan tonen fra én stemmegaffel også sætte gang i den næste, helt uden berøring. De tuner simpelthen ind på samme frekvens - fuldkommen gennem energi.

På samme måde påvirkes du konstant af energi omkring dig. Og du påvirker energien tilbage.

Krystaller egenskaber

Måske du har hørt om Law of Attraction? Filosofien om, at vi tiltrækker den energi, som vi besidder.

Teorien bygger på, at vi ubevidst udsender denne energi som igen ubevidst opfanges af andre.

Eksempelvis kender du nok følelsen af at være i dårligt humør og straks går alt galt. Sådan nogle dage har jeg i hvert fald haft flere af. Èn ulykke kommer sjældent alene..

Men måske du også kender den omvendte fornemmelse. Dage hvor man pludselig vandrer gennem livet let og fuld af held - hvor din gode energi smitter af på andre og alt forstærkes i lys og lykke. 

Teorien trækker på kvantefysik, som er voldsomt kompliceret videnskab, vi mennesker stadig ikke forstår til fulde. Men de håndgribelige, videnskabelige beviser skal findes i, at vores tanker og vores indtryk betyder noget for kemien i hjernen. Derfor er det bevist, at det vi bruger tid og energi på, vil fylde i vores bevidsthed og ubevisthed.

Dét er fundamentet for al energiarbejde. Men hvordan kan krystaller så bidrage til dette?

Er du nysgerrig på hvordan du kan komme i gang med at arbejde med din energi aktivt, så læs min guide til manifestering her

Hvad er krystaller

Se produkt: Chakra krystalsæt

Hvad kan krystaller?

Krystaller er meget kraftfulde energiredskaber og kan vibrere på mange forskellige frekvenser, hvilket giver mange forskellige egenskaber.

Arbejdet med krystallerne kan spores flere tusind år tilbage og anvendes også flittigt i dag, hvor de har fået lidt af en revival over de seneste par år. Og med rette!

Krystallerne knyttes blandt andet til forskellige egenskaber, gennem deres forbindelser til elementerne og vores chakra. På den måde kan de specifikke vibrationer, støtte os i vores energiarbejde.

Du kan eksempelvis anvende krystaller til at styrke din kreative energi, når du arbejder, eller du kan arbejde med krystaller for at højne din bevidsthed under meditation. Der findes krystaller som kan støtte dig i troen på dig selv, på kærligheden i dit liv eller på at visualiserer dine drømme.

Men der findes også krystaller som kan støtte dig i din fysiske og mentale healing. Og her bliver krystallernes egenskaber en smule komplicerede.

Energiarbejdet med krystaller er nemlig også baseret på, at energi kan ophobes og sidde fast i kroppen. Fysisk betyder dette, at du kan opleve noget følelsesmæssigt, som manifisteres i kroppen. Helt konkret kan du måske genkalde tider hvor du har været stresset, hvilket resulterede i dårligere søvn, hovedpine, ondt i maven eller lignende.

Her kan krystaller hjælpe med at heale roden til problemet - nemlig den mentale eller psykiske blokering. Energien som fylder i kroppen.

Se mere om gua sha og facerollers her 

Naturligvis kan vi aldrig forlade os på, at en krystal skal heale alt. Eksempelvis kræver er brækket ben hjælp fra den moderne lægeverden med gips og operationer.

Men måske krystallerne kan hjælpe med at få dig hurtigere ovenpå igen. For som bekendt hænger vores immunsystem tæt sammen med vores mentale trivsel.

Det traume som forårsagede bruddet kan også have brug for healing, så vi ikke risikerer at det rumsterer unødigt efterfølgende.

På den måde kan vores moderne videnskab suppleres rigtig godt at den alternative - så vi ikke blot behandler symptomer, men finder balance og trivsel i de underliggende årsager.

Hvordan anvender du krystaller?

Der findes utroligt mange forskellige krystaller og metoder til at anvende dem. Som med al anden holistisk tænkning og spiritualitet generelt, vil jeg dog igen understrege, at den vigtigste at lytte til, er din egen intuition.

Vores kroppe er fyldt med information, som guider os, hvis vi blot lærer at lytte.

Mærker du dig tiltrukket af en krystal, eller har du en bestemt måde at arbejde med dem på, så lad dig ikke slå ud, hvis nedenstående peger dig i en anden retning.

Det er helt rigtigt at bruge nedenstående som inspiration til at finde din egen praksis og dine egne metoder - der findes ikke noget facit. 

Valg af krystal

At vælge krystaller er en spændende opgave. Her kan man virkelig øve sig i, at træne sin intuition.

Et gammelt ordsprog siger, at man ikke kan vælge en krystal, krystallen vælger dig. 

Du vil opdage, at du helt intuitivt vil være mere optaget af nogle, og det bør du holde fast i!

krystaller

Se alle lommesten her

Derudover kan du have forskellige former for fokuspunkter, eksempelvis krystallens element, de krystaller som er knyttet til dit stjernetegn eller chakrapåvirkning.

Dette dykker vi ned i senere. Det samme for oversigten over de mest almindelige krystallers egenskaber.

På samme måde, som krystallens indtræden "vælger dig", kan det samme ske for deres udtræden. Pludselig kan en krystal, som du har brugt i mange år, føles forkert eller krystallen kan ligefrem forsvinde. 

Det kan føles som et stort tab, men det er vigtigt at respektere krystallernes energi og derfor også, hvis det er på tide, at de "drager videre".

Af samme årsag giver jeg ofte krystaller videre til andre, hvis de ikke længere kommer til deres ret hos mig.  

Anvendelsesmåder

Der findes mange måder at arbejde med sine krystaller på. 

Igen er det en rigtig god idé at lytte til sin intuition og hvad der instinktivt føles godt.

Som udgangspunkt kan du arbejde med krystallerne på to forskellige måder - enten ved påvirkning af din/et menneskes energi eller energien i et helt rum.

Skal der arbejdes med indre energier, så er den direkte kontakt et godt udgangspunkt. Du kan have krystallen i lommen, i dit undertøj, i hånden under meditation eller under hovedpuden når du sover.

Du kan også bære smykker af en bestemt type krystal, så du får direkte kontakt og kan få gavn er energien igennem dagen.

Valg af krystaltype

Se produkt: Aventurin armbånd

Ligeledes kan du anvende krystaller i form af gua shas, face rollers eller andre redskaber, som giver mulighed for at anvende krystaller intuitivt i dagligdagen.

Men du kan også med fordel bruge krystallerne i hjemmet, ved din arbejdsstation, i haven, til ceremonier eller lignende, til at påvirke energien for et helt rum.

Eksempelvis vil du se mange have en Rosakvarts stående ved deres seng, dels fordi krystallen er kendt for at optage stråling fra eksempelvis mobiltelefoner (hvilket er godt for søvnen), men også fordi Rosakvarts er en traditionel kærlighedssten, som inviterer til ro, omsorg og fred.

På samme måde vil du måske opleve at have set ametyst i nærheden af soveværelset eller under en seng, da denne er forbundet med sine stærke egenskaber indenfor søvn. Lider du af mareridt eller smerter om natten, så er en ametyst et rigtig godt sted at sætte sin lid.

Skal du derimod afholde et foretningsmøde, kan du eksempelvis placere en sodalit midt på bordet og dermed invitere til klar kommunikation og skarpe indsigter.

Daglig praksis

Fælles for krystallerne er dog, at det er dig og din energi, som bringer deres berettigelse i spil.

Krystallerne kan støtte dig i arbejdet, men de kan ikke gøre det for dig. Søger du kærlighed, er det derfor ikke nok at købe en rosakvarts. Du må arbejde med den - aktivt og ofte.

Krystaller skal renses og genoplades. Dette findes der mange forskellige metoder til, hvilket du kan læse mere om her på siden. Derudover skal du skabe kontakt, så energien fra krystallen kan nå dig og du kan få glæde af den.

Et eksempel herpå er at anvende et mantra, som du nedkalder over krystallen. Idag har jeg eksempelvis brug for ro og tillid til min proces. Det bruger jeg min røgkvarts og ametyst til.

Krystaller anvendelse

Disse bliver renset med røg fra palo santo, imens jeg siger mantraet "jeg er præcis hvor jeg skal være".

Da jeg er hjemme, kan jeg have dem hos mig her og ind imellem sidde med dem - også imens jeg arbejder.

Ellers havde jeg måske prioriteret en lille meditation og efterfølgende haft én af dem i lommen gennem dagen.

Jeg håber, at du har fået gavn af denne lille guide, og har mod på at kaste dig ud i krystallernes fantastiske univers. Det er så let at komme igang!

Hvis du ønsker mere inspiration til hvordan du kommer igang med at arbejde med krystaller, så er der meget mere læsning her på siden. 

Du kan eksempelvis hoppe videre til indlægget: rens og genopladning af krystaller eller indretning med krystaller

Kærligst